Het zag er hoopvol uit toen Thimo Willems in de laatste kilometer een alles of niets poging uitspeelde. Met nog 50 meter te gaan werd een fantastische inspanning net niet beloond. Taco van der Hoorn perste alles uit zijn lijf om de Brussels Cycling Classic op zijn naam te schrijven.

Het peloton liet al snel tien renners wegrijden die deel uitmaakten van de vlucht van de dag. Grootste namen uit de kopgroep waren Jelle Wallays en Taco van der Hoorn. In natte omstandigheden was het zaak om alert te blijven, een slipper werd zo gemaakt. Na een goeie 100km liep de voorsprong van de vluchter uit tot 8 minuten. In het peloton was er al bij al niet echt sprake van paniek.

De wedstrijd barstte open tijdens de passage van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. In het peloton werd de forcing gevoerd en dit zorgde meteen voor een schifting waar de betere renners zich in de debatten gingen mengen. Ondertussen begon de voorsprong van de vluchters zienderogen te slinken. Met nog 40km te gaan werden de vluchters binnen schot gehouden met een voorsprong van ruim anderhalve minuut.

De verstandhouding in de achtervolgende groep was niet optimaal, wat ervoor zorgde dat de overschot van het peloton terug kwam aansluiten. Onder impuls van een sterk Lotto-Soudal zag de situatie er even benard uit voor de vluchters. Evenredig werd de voorsprong tenietgedaan met het aantal resterende kilometers voor de boeg. Met een goede 15km te gaan werd de laatste helling van deze 102e Brussels Cycling Classic aangedaan. Dit bleek de helling te veel te zijn voor Jelle Wallays en Axel Laurance. Het peloton moest nog een gat van 45 seconden zien dicht te fietsen op de acht resterende vluchters.

Stilaan groeide de hoop dat het een mooie dag kon worden voor de koplopers. In de laatste kilometers kwamen de achtervolgers geen sikkepit dichter en steeg de nervositeit in de kopgroep. Met een doordacht manoeuvre van Thimo Willems (op aangeven van ploegleider Preben van Hecke) zette hij medevluchter Arjen Livyns onder druk. Die had ondertussen al een hele reeks kopbeurten overgeslagen.

In de laatste kilometer werden alle kaarten uitgespeeld. Van der Hoorn trok vol door met de renner van Alpecin Tobias Bayer in het wiel. Even leek het voor een van deze twee renners te worden, tot onze gewiekste Thimo nog lik op stuk gaf. Met een verrassingsaanval aan de andere kant van de weg vloog hij naar Tobias en Taco. Eens hij aansluiting vond, ging hij erop en erover en leek hij op weg naar de mooiste overwinning uit zijn carrière. Het mocht niet zijn, met een reuzenverzet trapte de renner van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux naar de zege na een nagelbijtend slot.

De ontgoocheling van onze renner werd even later omgezet in terechte trots. Onze Zemstenaar zet niet alleen zichzelf maar ook Minerva Cycling op de kaart. Bijna werd een 1.PRO wedstrijd gewonnen door een renner in wie weinigen nog vertrouwen hadden...

Thimo Willems: “Tweede in een semiklassieker: dat is een fantastisch resultaat. Voor mijzelf, maar vooral ook voor de ploeg. Ik verlies alleen van Taco van der Hoorn en dat is een echte topper. Dit is een revanche, maar ik wou vooral onze overleden teambaas eren. Zonder hem was dit nooit mogelijk geweest. Ik heb tijdens de koers veel aan hem gedacht. Moest hij dit gezien hebben, dan zou hij de gelukkigste man ter wereld zijn geweest. Zo jammer dat hij dit niet kan meemaken. Ik besef dat het dankzij hem is dat ik in deze ploeg ben opgevangen.”